Trenger du tolk? Du kan søke i Tolkeregisteret og kontakte tolken direkte!
Offentlige organer har et ansvar om å bruke tolk når det er nødvendig, og tolken skal da være kvalifisert. Dette følger av tolkeloven, som trådte i kraft i 2022.
En kvalifisert tolk er en tolk som har dokumentert sine språk- og tolkeferdigheter ved å gjennomføre konkrete kvalifiseringstiltak. Det kan være bachelorgrad i tolking, autorisasjonsprøve, et årsstudium i tolking eller et kurs i tolkens ansvarsområde.
De aller fleste kvalifiserte tolker er oppført i Nasjonalt tolkeregister. Der finner du deres kontaktinformasjon og en oversikt over deres kvalifikasjoner. Tolkene er delt opp i fem kategorier (les mer om dette under).
Det er ikke et arbeidstaker-arbeidsgiver forhold mellom tolkene og Nasjonalt tolkeregister. Avtalene må gjøres direkte mellom tolken og oppdragsgiveren. Tolkeregisteret er kun et innsynsregister.

De fem kvalifikasjonskategoriene
- A: De høyest kvalifiserte tolkene med både bachelor og statsautorisasjon
- B: Svært høyt kvalifiserte tolker med bachelor eller statsautorisasjon og grunnemne (minimum 30 studiepoeng i tolking i offentlig sektor)
- C: Høyt kvalifiserte tolker med statsautorisasjon
- D: Godt kvalifiserte tolker med grunnemne (minimum 30 studiepoeng i tolking i offentlig sektor)
- E: Kvalifiserte tolker med tredagerskurs i tolkens ansvarsområde (TAO) og enten bestått tospråktest eller statsautorisert translatør/fagoversetter.
Hvordan sjekke tolkens kvalifikasjoner
Du kan bruke Tolkeregisteret til å sjekke kvalifikasjonene til en tolk. Du kan søke på tolkens navn eller tolkenummer. Finner du ikke tolken i registeret, betyr det (med noen få unntak) at tolken er ukvalifisert.
Mange tolker har også et tolkebevis utstedt av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Det kan du bruke ved å skanne QR-koden på baksiden eller den innebygde chipen. Hvis tolken ikke er til stede (f.eks. ved telefontolking), kan du bruke kontrollsiden til å sjekke en digital versjon av tolkebeviset.
Norsk tolkeforening anbefaler å innføre identitetssjekk av tolker som rutine, både ved frammøte- og fjerntolking.
Se video fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet om hvordan du kan bruke Tolkeregisteret og tolkebeviset til å kontrollere tolkens kvalifikasjoner.
Hvordan klage på tolk
Erfarer du at en tolk bryter tolkelovens krav til tolker (f.eks. bryter taushetsplikten, oppfører seg på en unøytral måte, tolker ikke det som blir sagt), kan du klage på tolken til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
Varselet sendes på e-post til post@imdi.no. Alle kan varsle (man trenger ikke være part i saken).
IMDi behandler varsler ved å undersøke omstendigheter hos riktig offentlig organ og ved å innhente informasjon fra tolken. Mulige sanksjoner er advarsel og utestengelse fra Nasjonalt tolkeregister. OBS! Om tolken er ukvalifisert, har IMDi ingen saksjonsmuligheter.
Les mer om varselordningen her.
Leter du etter tolk til konferanse?
Vi oppfordrer deg til å kontakte tolker direkte. Dette gjør du ved å søke etter det aktuelle språket på Tolkeregisteret. Du vil da få opp en liste av tolker der de som står øverst, er høyest kvalifiserte. Mange tolker som tar oppdrag i offentlig sektor, tolker også på konferanser.
Norsk tolkeforening er ikke et formidlingsbyrå, og vi kan derfor ikke bistå deg med å finne tolker til ditt arrangement.
Brosjyre for tolkebrukere
Vi har laget en brosjyre med grunnleggende informasjon om bruk av tolk. Du kan se den nedenfor.